Unien-Tulkitsijat.Org - Artikkeli

Unet - Mielemme ääni

"En näe ollenkaan unia." Tämän lauseen kuulee toistuvasti. Ehkä tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Voiko unennäkemisen siis opetella?

Unet ovat meille itsellemme viesti niistä asioista, joita emme päivänäöllä ole pystyneet havaitsemaan. Ovatko ne enteitä tulevasta, viestiä siitä, mitä tiedämme jo, vai vain kaikuja menneisyydestämme?  Vai kenties näitä kaikkia, sopivassa suhteessa?

Jotta oppisimme ymmärtämään itseämme, elämäämme ja tulevaisuuttamme paremmin, keskustelu itsemme kanssa unimaailmamme kautta voi toimia erittäin suurena apuvälineenä.  Unet ovat alitajuntamme tapa kantaa meitä elämämme kipupisteissä. Ne auttavat meitä kohtaamaan vastaamme tulevat haasteet ja tekemään oikeita ratkaisuja.  Helpoin tapa päästä keskusteluyhteyteen uniemme kanssa on unipäiväkirjan pitäminen.
Tehokkaimmin tämä toimii säännöllisesti pidettynä.

Unipäiväkirjan pitämisessä oleellisimpia muistiinkirjattavia asioita ovat mm. seuraavat:
  • olitko unessa kokija vai sivustakatsoja
  • keitä unessa esiintyi
  • mitä paikkoja unessa esiintyi
  • millainen tunnelma unessa oli
  • millainen oli olosi unen jälkeen
  • unen toistuvuus
  • mikä muu unessa kiinnitti huomiosi ja oli mielestäsi tärkeää

Saadaksesi selkeitä ja aina selkeneviä viestejä unimaailmasta, erityisen tärkeää uneen valmistautuminen. Nukkumaan menneessä on hyvä rauhoittaa itsensä arjen kiireistä, sulkea silmänsä ja hengittää itsestään päivän stressi pois. Itsensä voi myös ohjelmoida unennäkötilaan päätöksellä, sanomalla itselleen : "Tänä yönä näen tärkeän unen."

Tämä tapa vaatii toki toistoa ja harjoittelua toimiakseen. Myös kivien vahvistavaa voimaa voit käyttää hyödyksesi tässä asiassa. Hyviä unennäkijän kiviä ovat mm. ametisti, hematiitti, fluoriitti ja rubeliitti. Nämä, samoin kuin unipäiväkirja, olisi hyvä pitää sängyn välittömässä läheisyydessa. Tärkeää olisi kirjata uni muistiin jo heti tuoreeltaan.

Henkistä elämäntapaa toteuttavat henkilöt hyvin usein myös "suojaavat itsensä valolla" ennen levolle menemistä. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti kuvittelemalla parantavan ja suojaavan valon kehonsa ympärille.

Unimaailmaa voi käyttäää myös hyödykseen oman selvänäköominaisuutensa kehittämiseen. Hyvin usein kohtaamme myös edesmenneet läheisemme juuri unimaailman kautta, kun päivänäön suojauksemme ovat alentuneet ja olemme avoimempia näkymättömälle maailmalle. Tätä aihetta tulen käsittelemään toisaalla.

Koska unet ovat jokaiselle meille henkilökohtainen viesti ja heijaste omasta elämästämme, mitään varmaa ohjetta niiden tulkintaan ei ole. Jokaisen unennäkijän olisi tärkeintä oppia tulkitsemaan uniensa merkitys juuri itselleen. Unta tulkitessasi voitkin kysyä itseltäsi: Mitä uni käsittelee? Mihin se voisi liittyä? Mitä minulle halutaan opettaa? Mihin minua kehoitetaan kiinnittämään huomioita?

Varoitaanko minua jostakin? Selittääkö uni jotakin, mitä en ole ymmärtänyt tai huomannut? Unia voi osittain kuitenkin tulkita myös tutkitun ja todetun symboliikan kautta. Harjaantunut kuuntelija ja unientulkitsija oppii tulkitsemaan unia myös muille.

Katso myös artikkeli: Unien tulkinta ja unisymboliikka